Στη Γάζα σκοτώνουν παιδιά. Δεν είναι είδηση, δεν είναι τίτλος, δεν είναι κομμάτι της «δουλειάς». Εί

Στη Γάζα σκοτώνουν παιδιά. Δεν είναι είδηση, δεν είναι τίτλος, δεν είναι κομμάτι της «δουλειάς». Εί
.....................................ψωμι - παιδεία - ελευθερία
"Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη. Νίκος Μπελογιάννης
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Κυριακή, 11 Μαΐου 2014

Εκδήλωση προς τιμήν του αγωνιστή Λούι Τίκα

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Επίκαιρη εκδήλωση πραγματοποιεί το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) σήμερα στις 8 το βράδυ, με προβολή ταινίας ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Νίκου Βεντούρα σε σενάριο Λαμπρινής Θωμά, με θέμα τη ζωή του Λούι Τίκα και τη σφαγή στην αμερικανική πόλη Λάντλοου, το 1914, στην αίθουσα Διαλέξεων του Ινστιτούτου, οδός Νικηφόρου Φωκά 126-130. Μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συντελεστές της και τους ιστορικούς Ζήση Παπανικόλα και Elliot Gorn.Ο Λούις Τίκας, Κρητικός με το όνομα Σπαντιδάκης Ηλίας, υπήρξε μία παγκόσμια προσωπικότητα του εργατικού κινήματος. Γεννήθηκε το 1886 στο χωριό Λούτρα του Ρεθύμνου και το 1906 μετανάστευσε στην Αμερική.

Διετέλεσε το 1910 επικεφαλής συνδικάτου λούστρων και μετά εργάστηκε στα ορυχεία των Ροκφέλερ, στα Χαλυβουργεία του Πουέμπλο, όπου αναδείχτηκε ηγέτης στη μεγάλη σύγκρουση στις 20 Απριλίου του 1914 με τη σκληρή εργοδοσία των Ροκφέλερ. Ο Σπαντιδάκης, που είχε αλλάξει στο μεταξύ το όνομά του σε Λούις Τίκας, δολοφονήθηκε άγρια μαζί με άλλους εργάτες.


________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου